Wetenschappelijke naam:

Crossoptilon auritum

 

🇬🇧: Blue eared pheasant

🇩🇪: Blauer ohrfasan

🇫🇷: Hoki bleu

🇵🇹: Faisão-orelhudo-azul

🇪🇸: Faisán orejudo azul

 

 

 

Herkomst: West China tot het oosten van Tibet

 

   

Ringmaat: 15mm

 

 

Beschrijving: Blauwe oorfazanten leven in de winter in groepen tot wel 50 stuks. In de zomer koppelen ze zich en trekken naar hogere gebieden tot wel 3000m hoogte. De hen broedt de eieren uit terwijl de haan de wacht houdt. Beide ouders trekken de kuikens op. Ze voeden zich voornamelijk met plantaardig voedsel. Zowel haan als hen hebben hetzelfde verenkleed. Op groote kun je niet verder gaan want je hebt grote hennen en kleine hanen...

Blauwe oorfazanten zijn de meest gehouden oorfazanten van allemaal. Ze kweken makkelijk. De hen legt normaal tussen de 10 en de 15 eieren per nest. Als je de eieren raapt leggen ze wel tot 30 eieren. Bij de opfok mag je zeker geen te rijkelijk voedsel aanbieden want dan bestaat de kans dat de kuikens hun pezen overscheuren... Deze bosbewoners van West-China zijn zeldzaam en kunnen niet verward worden met geen enkele andere vogels in de verste omgeving. De Blauwe Oorfazant is zijn naam niet echt waard. Hij is bijna uitsluitend grijs met uitzondering van een iets lichter gebied rond de romp en wat witte, ronde vlekken aan de basis van de buitenste staartpennen. Zoals de bruine oorfazanten heeft hij 2 lange plukjes pluimen langs zijn hoofd zitten als verlenging van een dikke witte kraag. De huid rond de ogen is eveneens rood. De kleuren van de poten hebben een roodachtige tint.

Voeding: Blauw oorfazanten zijn voornamelijk planteneters. Ze voeden zich met knoppen en bladeren berberis, stengels en wortels van de jonge kruiden en grassoorten. Hun menu bestaat uit ongeveer 80% uit planten (sparren zaden en duizendknoop, bladeren en riet). De  andere 20% zijn kleine ongewervelde dieren (vooral kevers en hun larven). Foerageren doen ze collectief, in kleine of grote groepen in de late herfst, winter en zelfs tijdens de warmste periodes van het jaar. Blauwe oorfazanten zetten hun zoektocht naar voedsel in door te graven en schrapen in de grond, op zoek naar de wortels, bollen, knollen of een andere bron van voedsel. Zij maken enkel gebruik van de bomen om te slapen.

Voortplanting; Net zoals andere oorfazanten is de Blauwe Oorfazant waarschijnlijk monogaam. Aan het begin van het broedseizoen beginnen de mannetjes krachtig te roepen. Deze kreten worden geproduceerd kort na zonsopgang en soms na het vallen van de avond, maar nooit op de middag of op een ander moment van de dag. Dit doen ze waarschijnlijk om vrouwtjes aan te trekken. Kreten worden nooit meer dan zes keer achter elkaar herhaald. Waarnemers zijn het erover eens dat de blauwe en bruine oorfazanten vaker roepen dan witte oorfazanten. Het broedseizoen loopt van april tot juni. Nesten bevinden zich onder de kruinen van de bomen, in kleine kuilen die ze zelf graven. De grootte van het legsel is gewoonlijk 6-12 eieren uitzonderlijk 14 stuks. Het vrouwtje broedt alleen, terwijl de haan op wacht staat in de nabije omgeving. De incubatietijd varieert 24-28 dagen, soms 29.  De jongen groeien snel op, net zoals de meeste andere oorfazanten. Na vijf maanden bereiken ze hun volwassen gewicht.

Enkele kuiken bij ons geboren.