Wetenschappelijke naam: Lophophorus impejanus (Latham) 1790

 

 

🇩🇪: Monal pheasant

🇩🇪: Himalaya-glanzfasan

🇫🇷: Lophophore

🇵🇹: Faisão monal dos Himalaias

🇪🇸: Faisàn monal del Himalaya

 

 

 

 

 

 

Herkomst: Deze hoenderfazant is afkomstig uit Azië verspreid van Bhutan in het oosten tot Afghanistan en Pakistan in het westen. De natuurlijke habitat zijn de eiken-, dennen- en rododendronbossen die voorkomen op de zuidelijke hellingen van de Himalaya en Hindoekoesj 

Ze zijn te vinden op hoogtes van 2500m tot 5000m, in de winter zakken ze af tot lagere delen van de hellingen.

 


Himalaya glansfazanten zijn op 2 jarige leeftijd volwassen, de hanen kleuren dan ook pas door. Het zijn zeer sterke dieren die makkelijk tot 20 jaar oud worden. Hun eten bestaat uit zaden, bessen, insecten, knollen en vooral wortels van planten. Ze zijn het grootste gedeelte van de dag bezig met het omwoelen van de bodem, opzoek naar voedsel. Best worden hun volières beplant met buxus laurier of hulst. De wortels van de beplanting kan men best beschermen want anders is de kans groot dat deze uitgegraven worden.

De hanen staan er voor bekend om echte moordenaars te zijn. Ze maken maar al te graag hun hen af. Ze leggen 6 tot 8 eieren en broeden deze 28 dagen uit. De jongen verdragen elkaar vrij goed, zolang men maar niet de fout maakt om 2 verschillende nesten samen te voegen. Dit zou wel eens verkeerd kunnen aflopen.


Ringmaat: 15mm

Broedrijp vanaf het 2e jaar

Nest van 4-8 eieren.

Broedduur 28 dagen.