Fazanten en hun ziekteverwekkers:

 

Wormen:

 

Spoelwormen:

Deze komen voor bij verschillende vogelsoorten, zeker bij hoenderen. Ze zijn schadelijk omdat ze de darmwand aantasten, voedsel uit de darm opnemen.

 

Haarwormen:

Haarwormen tasten ook de darmen aan maar ze voeden zich vooral met bloed van de dieren waardoor bloedarmoede optreed.

 

Lintwormen:

Deze zijn schadelijk omdat ze het darmslijmvlies binnendringen en bloedingen veroorzaken,bij grote aantallen de voedselpassage belemmeren.
Besmetting: vindt plaats door het opnemen van wormeieren of larven van besmette vogels, of bij bepaalde wormen door het opnemen van de tussengastheer (slakken, vliegen, kevers enz.).
Symptomen: vogel verliest zijn conditie, vermagert en kwijnt langzaam weg, bloedarmoede, diarree, verhoogde wateropname en gevoeligheid voor elke verandering in het bestaan. 
Vogels ontwormen doe ik vooral met flubenol 5%.

 

 

Bacteriën:

 

Campylobacteriose is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën van de soort Campylobacter. De meeste dieren die ziek worden van campylobacter krijgen last krijgen van diarree, krampen, buikpijn en koorts. De mest lijkt breiachtig, de dieren eten veel, hebben veel ontlasting maar blijven toch mager. Ik behandel dit met paraplus van Da Coutteel.

 

Salmonella is een infectieuze ziekte van hoenderen. Schade ontstaat door de vaak hoog oplopende sterfte, als gevolg van ontstekingen van inwendige organen, bij oudere dieren speciaal van lever, milt, buikvlies en eierstok. Op dierniveau treedt de sterfte vaak plotseling op, in een koppel houdt deze soms lang aan.

Verschijnselen
De verschijnselen zijn koorts (de poten voelen erg warm aan), bolzitten, een bleke kam en eventueel diarree. Al snel na aanvang van de symptonen treedt sterfte op, waardoor de symptonen niet altijd worden opgemerkt. Opvallend is dat het legpercentage vaak op peil blijft, terwijl de uitval hoog oploopt.


Oorzaak:

Het komt er op neer dat de bacterie bij diersoorten anders dan hoenderachtigen niet goed aanslaat. Hierdoor is het risico voor de volksgezondheid verwaarloosbaar. De ziekte is vooral bekend bij kippen en kalkoenen maar de bacterie kan bij alle hoenderachtigen (parelhoen, fazant, pauw, kwartel) en andere vogelsoorten (spreeuwen, papagaaien) van nature voorkomen. Watervogels lijken resistent.

 

Overleving
Salmonella is normaal gevoelig voor desinfectiemiddelen, maar overleeft goed indien beschermd door organisch materiaal zoals eiwit of mest. Ook in voerresten of ongedierte (muizen, insecten, bloedluizen) kunnen ze een wekenlange leegstand overleven. Zo is bekend dat een geïnfecteerde rat de kiem tot 4 maanden via de ontlasting uit kan blijven scheiden.
Temperatuur: groei vindt plaats tussen 5 en 45 ºC, de optimale groeitemperatuur ligt bij 37 ºC. De kiemen worden niet gedood door bevriezing. Dagelijks bevriezen en ontdooien overleven ze wekenlang. Salmonella's overleven dus goed bij normale stal- en buitentemperaturen.

Ik behandel salmonella met baytril.

 

Clostridium: Ziek zittende fazanten met waterachtige stoelgang die indien ze niet snel met de juiste medicatie behandeld worden binnen een dag kunnen sterven door het gevolg van ernstige aantastingen van de darmwand en de mogelijkheid van een vergiftiging door de geproduceerde toxinen van de clostridium bacterie. De mest is vaak slijmerig en bevat soms duidelijk zichtbaar bloed of stukjes darmwand. Hiervoor geef ik een halve tablet  synulox 250gr 2x per dag. De andere dieren kuur ik met Amoxicure van Versele-Laga.



Anti-biotica gebruiken we marbocyl p20mg 1 tablet 5 dagen lang

Tegen flagelaten ( diarree) geven we metrobactin 500mg 1/4 tablet per kg fazant.

Tegen de pijn geven we metacam 1mg tabletten, 1/2per fazant.

Avicas geven we momenteel om te ontwormen